`

Cimbo

A Commodore Újság 1994-es februári számának 8. és 9. oldala a legerősebb emlék számomra a régi Commodoreos időkből. Ezen két oldalon volt leközölve Haraszti Árpád beküldése, egy CIMBO nevű játék BASIC forráskódja. Itt volt a legtöbbet kinyitva az újság, ezeken az oldalakon koptak le a legjobban a betűk.

Több alkalommal is bepötyögtük a gépbe a kódot, ami legalább félnapos kihívást jelentett. A DATA sorok kusza számhalmazában hamar eltévedt az ember szeme, mert a beíráskor a billentyűzetet kellett nézni, utána meg a TV-t, ellenőrzésképp, hogy jól írtuk-e be. Ezért, emlékszem, hogy a DATA soroknál együttműködve dolgoztunk. Bátyám olvasta a számokat, én meg írtam be. Akkor még fogalmunk sem volt róla, hogy azok a számok az érvényes lépéseket tartalmazzák, csak írtuk (ha megnézed a forrást, három szám jelent egy érvényes lépést: honnan - hová - min keresztül).

Az eredeti Cimbo az újságbólInnen tanultuk meg bátyámmal, hogy hogyan kell egy egyszerű menürendszert összehozni az F billentyűkkel, és ezután kezdtük el sorozatban gyártani a saját játékainkat. Az eredeti játék képén megfigyelhető egy tipikus jelenség, miszerint akkoriban a készítő nevét mindenki nagyon okosan a saját nevére írta át.


A TABLA 45 MEZOBOL ALL. AMELYIK MEZON
VAN KORONG, AZ SARGA, AMELYIKEN NINCS,
AZ SZURKE. EGY KORONGOT UGY VEHETUNK LE
A TABLAROL, HOGY EGY KORONGGAL ATLEPUNK
FOLOTTE EGY OLYAN HELYRE, AHOL NINCS
KORONG. ATLEPNI VIZSZINTESEN, FUGGO-
LEGESEN, VAGY ATLOSAN LEHET.

CEL : MINEL KEVESEBB KORONG MARADJON
A TABLAN. JATEKIDO : 4 PERC.

     PRESS ANY KEY !

Cimbo játékMivel remek gyakorlóprogram, ezért minden platformon, minden programozási nyelven és környezetben elkészítettem ezt, amihez csak szerencsém volt az életben. 2019-ben bezárult a kör: visszatértem a gyökerekhez, a Commodore 64-hez, és elkészítettem a játékot rá a mai kornak megfelelően átírva. Semmi sallang, semmi akadályoztatás, csak az egyszerű, gyors, zavartalan játékmenet. Roppant élvezetes volt a programozás felnőtt fejjel immár 100%-ban assemblyben. És lám, kevesebb, mint 4 kbyte is elég egy jó játékhoz, legalábbis én hosszú ideig el tudok lenni vele.

Linkek

Ha tetszik az oldal, ide kattintva támogathatod!

READY.