`

Everyone's a Wally

>
Játékzene SID

Everyone's a Wally címképErről a játékról emlékként csak a nagyon jellegzetes, spektrumos, egyszínű hi-res grafika maradt meg bennem, meg a hentesnél lógó sonkadarabok. Kifejezetten jól áll a játéknak, hogy nem C64-esítették át teljesen, így mind a grafika, mind a hangok megmaradtak olyan puritán módon stílusosnak, mint a kisebb gépen.

Everyone's a Wally parkTöbbszereplős kalandjátékról van szó. Egy városban kell mászkálni, nagy területet be lehet járni. Van park, posta, pék, hentes, kikötő, könyvtár, állatkert, és még sok más helyszín. Ezeken a helyeken a legszürreálisabb ellenségek jelennek meg, amik többnyire repkednek, és ki kell őket kerülni, vagy át kell ugrani, különben érintésre fogyasztják az adott karakter életerejét. Van például négykézláb mászó pelenkás gyerek, banánokat dobáló majom, elszabadult bevásárlókocsi. De a legjobb, amikor megnyílik alattad a föld, és beleesel egy olyan helyre, ahol egy uszonyain járó cápa azonnal megesz! Van végtelenített erdő is, ami egy kijelzőn számolja, hogy mennyire mélyen mentél már be, és annyit kell kifelé is jönni belőle. Több, mint érdekes.

Everyone's a Wally hentesWallyval kezdjük a kalandot. Az öt muki közül akkor lehet választani, ha az irányítani kívánt karakter épp azon a képen kóborol, amin mi vagyunk. Amint elengeded az irányított szereplőt, az onnantól önálló életet él, elmászkál ide-oda. Az 1-5 gombokkal válthatunk közöttük. Ha nincs a képen akit akarunk, akkor kiírja, hogy az illető a város mely szegletében található. Mindegyik figura máshoz ért, például Tom a zöld színű punk a gépész, Dick a lila vízvezeték-szerelő, Harry a szürke villanyszerelő.

Everyone's a Wally laborTárgyakat kell gyűjtögetni. Illetve nem is gyűjtögetni, hanem cserélgetni, mert mindenki két tárgyat birtokolhat. Ha rámegy egy felvehető dologra, akkor azt csak úgy tudja felvenni, ha lerak oda egy nála lévőt. Így ha nem kell egy tárgy, de lehetetlen kikerülni, akkor többszöri cserélgetésre vissza tudjuk azt rakni. Rengeteg tárgy van, és ezeket használni is kell a megfelelő emberrel a megfelelő helyen, például a cement és a vakolókanál együttes birtoklásával lehet az építkezésen falat felhúzni Wallyval.

Everyone's a Wally bankNem csak oldalra lehet elhagyni a helyszíneket, hanem befelé irányba is, ahol rés van a sövényen, de az ajtókon is be lehet menni. A telefonfülkébe betérve még egy asteroids szerű minijátékot is végig kell tolni Harryval, de ezt is persze csak az alant linkelt 46 perces végigjátszás videóból tudom, mi magunk teljes homályban voltunk anno, hisz nemhogy manualunk, de még angol tudásunk sem volt, így nem csoda, hogy el voltunk veszve. A játék nagy hibája, hogy többnyire lassú és unalmas mászkálással telik, de '85-ben nyilván más volt az élet ritmusa.

Everyone's a Wally kikötőA cél, hogy a betűket a megfelelő szereplőkkel összeszedve, megfelelő sorrendbe elvigyük a bankba, ahol - a repkedő fontjeleket kikerülve - a BREAK szót kell kirakni ahhoz, hogy kinyíljon a széf, hogy ki tudjuk fizetni a melósokat. Többen írják a netes fórumokban, hogy fogalmuk sem volt, hogy mit kell csinálni benne, de szerették, így elég magas értékeléseket ért el.

Everyone's a Wally végtelenített erdőAkinek bejön ez a stílus, annak ajánlom a frencsájz további darabjait kipróbálásra: Pyjamarama, Herberts Dummy Run, Three Weeks in Paradise.

Everyone's a Wally a benzinkút előttEveryone's a Wally könyvtár

Linkek

Ha tetszik az oldal, ide kattintva támogathatod!

READY.