`

Italy '90 Soccer

Italy '90 Soccer titleGyerekkoromban folyton a világatlaszt lapozgattam, oda voltam az országok zászlajaiért. Minél cifrább, annál érdekesebb. A zászlók a C64 képernyőjén látva még érdekesebbek, egzotikusabbak, valójában azok miatt indítottam el ezt a focis játékot. Mélyen belegondolva, nem is a foci volt a lényeg, hanem hogy kipróbáljak minden országot, azért, hogy minden zászlót láthassak, ráadásul a lehető legérdekesebb párosításban. Mondjuk egy magyar-holland meccs zászlóügyileg dögunalom, nade egy kamerun-japán ütközet! A mezek színe is manuálisan állítható, ott is a ritkább párosításokra mentem rá, például világoszöld a türkiz ellen, vagy barna kontra középszürke. Egy rém unalmas piros-kék még csak fel sem merülhetett.

Italy '90 Soccer menüElég sok állítgatási lehetőség van a menüben. A játékosok száma azt határozza meg, hogy a világbajnokság melyik szakaszában indul a játék. Ha csak egyedül játszunk, akkor az egyből a döntő meccs lesz, ám ha nyolcan, akkor a negyeddöntőtől indulunk. A joystick control állításánál én csak annyit tapasztaltam, hogy lehet-e becsúszni vagy sem. A kick control meg talán annyi lenne hogy ívesen szálljon-e a labda vagy csak laposan. Aztán lehet még állítani a gép erősségét, ami főleg a labdaelszedés valószínűségét növeli. A játék sebességét érdemes a legnagyobbra állítani, mert eleve iszonyat dög lassú az egész. A játékidő meg valahol a 3-as körül optimális, annál többet egy meccsre senki nem akarhat rászánni az életéből.

Italy '90 Soccer középkezdésEgy csapatból háromnál több emberke ritkán látható a képen, így elég puritán képet fest, azon kívül, hogy a passzolás, mint a fociban alapvető játékelem sem kaphat így helyet. Már csak azért sem kell passzolni, mert simán végig lehet szaladni a pályán, senki nem tudja utolérni a labdát cipelő játékost, mert ugyanolyan sebességgel fut, mint a többiek. A játék így annyiból áll, hogy akinél a labda van, az átsétál az ellenfél kapujáig, ott megpróbál gólt szerezni, majd ha nem sikerül, akkor az ellenfél sétál végig a másik kapuig mindenféle akadály nélkül. A pálya középső része egy unalmas átjáróház mindössze. A kapuk előtt van némi izgalom.

Italy '90 Soccer támadásA pályát oldalnézetből látjuk, így gólt fentről lefelé nem lehet lőni sehogy. Igazából szemből sem, mert csak a kapussal való ping-pongozás jön ki belőle. A gólszerzés egyetlen módja viszont elég biztos eredményt ad, lentről átlósan fel a kapu irányába rúgva a bőrt, tuti a gól. Ilyenkor rövidke örömbódottá után középkezdés, és ezzel a játék minden csínját-bínját le is írtam, ennél több nincs a cuccban.

Italy '90 Soccer meccsSokszor azt sem tudni, hogy melyik játékost irányítjuk, mert nem jelöli külön színnel. A bedobásnál nincs kinek bedobni a labdát, így tuti az ellenfélé lesz. A kapus tök béna és irányíthatatlan. Meg rettentő bugos is az egész. A labda sprite repülés közben villog. A játékosok eltűnnek olykor a képről. A kirúgásnál sokszor nincs is ott senki aki kirúgja a labdát... Na meg a méretarányok... az ötös vonala a 16-oshoz sokkal közelebb van, mint az alapvonalhoz...

Italy '90 Soccer strandfociJópofa megoldás, hogy az F7 megnyomására PAUSE van, és a játékosok leülnek a fűre. Vagy nem biztos hogy a fűre, mert az F5-tel tudjuk változtatni a pálya színét, vagyis borítását. Sárgára állítva máris kaptunk egy strandfoci hangulatot, szürkére rakva betonos grundfoci érzésünk lehet. A feketére is rá lehet fogni, hogy olyan, mintha éjszaka játszanánk. Hogy a pirosra és kékre mi szükség volt azt nem tudom, talán a fekete-fehér TV használókra gondoltak, bár '90-ben már nem biztos, hogy ez aktuális volt.

Ez egy rém gyenge játék, de ha csak a zászlókat nézem, akkor tényleg jó. Ki is gyűjtöttem és ráraktam egy képre mind a 16-ot, hogy elég legyen legközelebb csak erre ránézni:

Italy '90 Soccer zászlók

Linkek

Ha tetszik az oldal, ide kattintva támogathatod!

READY.