`

Manic Miner

>
Főcím SID

Manic Miner címképMár a címkép elég fura. Felül egy tájkép látható, alatta bányász hősünk bemutatkozása, majd egy szintetizátor, amin a Kék Duna keringőt klimpírozza el nekünk a komputer. A sztori az, hogy egy régi civilizáció automatizált robotokkal bányásztatott mindenféle érceket a föld alatt, ám hirtelen kipusztultak, és a robotoknak nem szólt erről senki, így ők továbbra is dolgoznak odalenn. Willynek ötlete támadt, gondolta lemegy, és az általuk kitermelt kincseket jól összegyűjti.

Manic Miner első pályaIgen korai, '83-as alkotás, szinte velem egykora születésű game, és ez szerencsére meg is látszik rajta. Csak sokszori újrapróbálkozás után lehet megoldani a nagy ügyességet és precíziós mozgást megkívánó pályákat. A villogó tárgyakat kell összegyűjteni, majd utána kimenni a villogó ajtón át a következő tárnába. 20 pálya van összesen.

>
Játékzene SID

Manic Miner cold roomA bányák tele vannak szürreális lényekkel, akikkel kerülni kell a kontaktot. És nem csak velük, hanem bizonyos statikus tárgyakkal is jobb, ha vigyázunk. Sőt, azokat még nagyobb ívben kell kerülni, mert az ilyen fejbeütős pályaelemekkel az ütközésvizsgálat még szigorúbb. Fogyó talajok és futószalagok nehezítik még a dolgunkat, na meg a monoton zene se piskóta, bár azt ki lehet kapcsolni. Mondjuk az egész játékot ki lehet kapcsolni, és akkor egy füst alatt minden nehézségtől megszabadultunk, de ez nem lehet opció.

Manic Miner Eugene's lairA levegőnk is fogy, de legalább Willy vitálkapacitásával nincsenek gondok, bőségesen jut levegő minden pályára, ami egyben a pályánként bezsebelt bónuszpontokat is gyarapítja. Nem lehet akármekkorát esni, mert az is halállal jár. Továbbá vannak még pályánkénti extra szívatások is, az első ilyen az Eugene's Lair nevű teremben van, ahol a fő bossz (gondolom maga Eugene) az összes kulcs begyűjtése után, az exitre rátelepedve adja be a mattot.

Manic Miner the menagerieApró tipp, hogy ugrás közben már a levegőben nyomhatjuk a leesést követő következő ugrásunkat, és akkor amint földet ér Willy, egyből tova is pattan. Szégyenletes tippem még az emulátorok snapshot mentési lehetősége, valamint a végigjátszás videók elemzése.
Jó játék, ezt onnan lehet tudni, hogy a sok hibázás ellenére az ember nem hagyja abba, hanem a siker reményében mindig újra akarja próbálni.

Manic Miner processing plantManic Miner the vat

Linkek

Ha tetszik az oldal, ide kattintva támogathatod!

READY.