`

Parigi Dakar

>
Főcím zene SID

Parigi Dakar akadályokHonda néven lehet még ismerős, nekünk is úgy volt meg, és még a GB64 is említi, mint lehetséges nevet. A képek alapján nem nehéz kitalálni, hogy honnan eredhet ez a névváltozás. Egyedi hangulatú terepmotoros ügyességi játék, ami a Párizs-Dakar verseny nyilvánvalóan afrikai részén játszódik.

Parigi Dakar útszéli csalás Két fázisból áll. Az elsőben, amolyan Aztec Challenge módon közeledik egy távoli hegy, miközben előre haladunk. Az úton mindenféle akadály "jön szembe". Fák, kaktuszok, terrorista, teve, kígyó, szóval minden olyan Afrikára jellemző elem, amit pár pixelből meg lehetett rajzolni. Nehéznek tűnhet lavírozni ezek között, de a múlt emléke egyből beugrott: ha a pálya legszélén megyünk, akkor nem mehetünk neki semminek, oda csak nagyon ritkán tesz ki akadályt. Így akár teljes gázzal is mehetünk egész végig, ami a bal felső sarokban lepörgő bónuszpontoknak magasabb értéken való megállását, és ezáltal több pontot jelent a pálya végén. Megmagyarázhatatlan, hogy ez a "csalás" az agyam melyik részén volt elraktározva, 20 év múltán egyszer csak beugrott.

Parigi Dakar ugrálásA második fázis parallax scrollozású, vagyis már oldalirányba haladunk, és megtapasztalhatjuk, hogy Afrikában egész más gravitációs hatások érvényesülnek. Az akadályok ugyanazok mint az előbb, de mivel a nézet miatt kikerülni nem lehet, ezért át kell ugrani őket. Óriásit lehet ugrani, és még a levegőben is tudjuk kontrollálni a motort. Nem tűnik nehéznek, csak ha több akadály van egymás után, de azért könnyen el lehet bénázni. Itt már nem tudunk hiba nélkül max sebességgel száguldani.

Parigi Dakar ugráló birkákHa teljesítjük, akkor jön megint az első fázistól újra, csak nehezítésekkel. 3 ilyen fokozat van, ezért láthatjuk alul az 1-6-ig számsort. Nehezítés például az ugráló birkák (lásd kép). Az egy dolog, hogy a motorral mi tudunk ugratni, de hogy birkák pattogjanak fel 10 méter magasra, Afrikában, az még a sokat látott C64 gamert is lesokkolja rendesen. Az élet visszaszámoló 9-ről indít, de kell is ennyi. Ha egyszerre kerül az utunkba három kaktusz, egy terrorista és két pattogó birka, akkor valószínű bukunk is egyet.

Az egész játék rendelkezik egyfajta egyedi hangulattal, ami már a címképernyőnél érződik, annak megvalósításából és a zenéből. A játéknak is megvan a maga varázsa, el lehet vele lenni. Mi régebben rengeteget játszottunk vele.

Parigi Dakar titleParigi Dakar második fázis vége

Linkek

Ha tetszik az oldal, ide kattintva támogathatod!

READY.