`

Waterpolo

A vízilabdás videójáték annyira ritkaságnak számít, hogy már csak ezért is érdemes felfigyelni rá. Meg azért is, mert magyar kreálmány. Gépi ellenféllel, és a haver ellen is játszhatunk hosszas meccseket. Hosszasakat, mert fixen öt percig tart egy negyed, plusz ha az óramegállításokat is belevesszük, egy meccs akár fél órába is beletelhet. Bennem leginkább ez, az akkori videójátékoktól szokatlan vontatottság maradt meg a waterpolóból.

WaterpoloA grafika egyszerű. Sima világoskék háttéren mozognak a spriteok, de mégis teljesen átjön, hogy a közeg az bizony víz. Bőven elég a játékosok körül fodrozódó víz effekt, máris kész az illúzió. Hangok terén elég sivár, csak a bíró sípja, meg a közönség konstans zúgolódó hangja szól, ami inkább ne szólna, mert fárasztó. Minden negyed a ráúszással kezdődik. Az a fél hozza el a labdát, aki jobb ütemben nyomja meg a tűzgombot.

WaterPolo támadásAz irányítás elsőre nagyon nehézkes, egyáltalán nem adja magát. Intuitívan az ember teljesen máshogy kezelné a játékot, mint ahogy azt a magyar mérnökök megtervezték. Van úszó és lóbáló mód. Úszóban vagy a labdát vezetjük, vagy nekimehetünk az ellenfél labdás játékosának, megpróbálni elvenni tőle azt. Ekkor random dől el, hogy szabálytalankodtunk, vagy sikerült elvenni a ballont. Tehát kb. mint igaziból. Hátulról tilos nekimenni az ellennek, mert az tuti szabálytalanságot ér. Három egyéni hiba után kiállítást kap az adott játékos. A lóbáló módban nem lehet elvenni a labdát, itt a lövés erősségét és irányát lehet állítani a lenti dokumentációban részletezett, igencsak körülményes módon.

Waterpolo menüSokkal inkább vízilabda szimulátor ez, mintsem egy gördülékeny arcade játék. Emiatt az olyan jeleneteket is ki kell várni, amíg egy bedobáshoz odaúszik valaki, meg a kiállított kiúszik, és a többi ilyen intermezzó, ami alatt áll az óra, és ezektől válik nagyon darabossá az egész. Aki szereti a vízilabdát, és van türelme elsajátítani az irányítás fortélyait, az tegyen vele egy próbát. De szerintem ez a game nem tartozik a "még ma is jól játszható C64-es játékok" közé.

Linkek

Ha tetszik az oldal, ide kattintva támogathatod!

READY.