`

Europa

Europa titleKiváló oktatójáték, melyben Európával ismerkedhetünk meg. Holland változatban volt meg (mint a másik oktatójáték, a Verkeersrally), így játék közben az összes településnevet megtanultam hollandul. Mivel mindig is imádtam a térképeket bújni, így ez a bábeli zűrzavar sem tántorított el, örömmel játszottam vele.

Europa F1 menüNézzük előbb a program lexikális részét. Az F1 menüpont arról szól hogy mi mondjuk meg a programnak hogy mit akarunk látni, és ő megmutatja annak pontos helyét. Lehet az a fővárosoktól kezdve az egészen kis városokig bármi, tengerek, országok. Tehát egyfajta korai google maps, de azért műholdképekre ne számíts. :)

Europa ország adatlapAz F7-tel mindenféle statisztikákat tekinthetünk meg az európai országokról. Megtudhatjuk például hogy Magyarország népessége 10.710.000 fő. Hát na, nem mai a játék. De vannak mindenféle összehasonlító grafikonok, amit a 30 évvel ezelőtti adatok után nyomozó, hollandul értő C64 fanok biztosan értékelnek. De gyanítom, ez egy üres halmaz, úgyhogy ugorjunk is tovább a játék lényegi részére.

Europa találd ki játékAz F3 menüpont tartalma az F1 fordítottja, és így már izgalmasabb. A gép tesz fel nekünk kérdéseket. Oly módon, hogy a térképen piros pöttyel vagy nyíllal megjelöl egy pontos helyet vagy területet. Országokat, fővárosokat, kisebb városokat, vagy tengereket, attól függően, hogy melyik fokozaton kezdtünk. Addig tart a játék, amíg össze nem szedünk öt hibapontot.

Europa helikopteres játékAz F5 menüpont szolgáltatja a leginkább játékra hasonlító tartalmat. Egy helikopterrel kell menni és megtalálni a kiírt települést. Ha már pár lépésnyire megközelítettük, akkor a szokásos piros pötty jelzi a pontos helyét. Ha rámegyünk, kapunk egy pontot, és egyből meg is kapjuk a következő kérdést.

Europa 41 pontIdőre megy a játék. Ha az adott időkereten belül megtalálsz 15 települést, akkor szintet lépsz. Kibővül az időlimited, és folytathatod a játékot az eggyel nehezebb fokozaton, vagyis kisebb, ismeretlenebb településeket fog kérdezni. Ha itt is sikerül időn belül 15-öt megtalálni, akkor a forgatókönyv ugyanaz, ismét szintet lépsz. Nekem 41 pont jött össze, ne feledjük el, holland nyelv mellett.

Europa grafikonEzek az oktatójátékok egy külön állatfaj a játékok történelmében, és szerintem mindenképp van létjogosultságuk. Remekül kikapcsolnak, tanulni is lehet belőlük, és ha olyan ügyesen tálalják, mint ezt a játékot, vagy a Verkeersrallyt, akkor még szórakoztató is tud lenni.

Csak ajánlani tudom!

Linkek

Ha tetszik az oldal, ide kattintva támogathatod!

READY.