`

Flimbo's Quest

>
Intro zene

Flimbo's Quest titleTalán a legjobb játék az összes közül C64-en. Nehéz ezt így eldönteni, mert rengeteg jó van, de ez egész egyszerűen zseniális. Nem is értettem akkoriban (most se nagyon) hogy az adott hardverre hogy a francba lehetett ilyen játékot írni. Grafikailag tökéletes, zene tökéletes, játszhatóság tökéletes. Valószínűleg a gép utolsó porcikáját is kihasználta, ez az igazi programozás!

Flimbo's Quest menüMászkálós-gyűjtögetős játék. 7 pálya van benne. A cél mindegyikben ugyanaz, a képernyő alján villogó lényt kell megtalálnunk és kilőnünk, majd az általa hátrahagyott cuccot bevinni a kiindulási pontnál lévő kuckóba. Mindegyik ilyen tárgy egy betűt tartalmaz. Ha összegyűlt a pályán a teljes kódszó, akkor lépünk át a következőre.

>
Paratlan palyak zenei

Flimbo's Quest első pályaVáltozatos flóra és fauna jellemzi a pályákat. Nyüzsögnek a furánál furább szerzetek. Van amelyikbe elég két lövés is, de a nagyobb testűekbe akár ötöt is kell lőni hogy kipurcanjanak. Persze nem muszáj mindegyiket kilőni, főleg mivel úgyis újrateremtődnek, simán ki is kerülhetjük őket. De azért érdemes irtani őket, mert sok hasznos dolgot dobhatnak.

Flimbo's Quest kuckóPéldául érmét. A pénz fontos szerepet fog játszani, főleg a játék előrehaladtával, amikor időt kell vennünk. Vásárolni Dazznál lehet, ahová a betűket is kell vinni. Jó portékái vannak. Megvehetjük akár a teljes kódszót is, 2500-ért. De 400-ért vásárolhatunk egyetlen betűt is, ha olyan szörnyben lenne akit nehéznek találunk kilőni. Vehetünk ideiglenes sérthetetlenséget biztosító itókát is, amitől ugyan zöld lesz a fejünk, viszont mindenkin átmehetünk, megsemmisítve őket. Hatása csak rövid ideig tart, szerintem nem éri meg a 250-et.

Flimbo's Quest második pályaAmi viszont a legjobb biznisz: megvenni az extra lövedéket 350-ért. Ez szinte kötelező elem a játékban, nem igazán lehet nélküle boldogulni. Fele annyi lövés elég lesz a dögökbe, ráadásul teljes képernyő hosszban tudunk lőni. Szóval 350 pénz lehetőleg mindig legyen nálunk, hogy elhalálozásunk esetén egyből be tudjunk ruházni egy ilyenbe.

>
Paros palyak zenei

Flimbo's Quest ötödik pályaSzínes szívecskéket is dobhatnak a szörnyek. Vagyis csak pirosat. Viszont ha belelövünk egy ilyen szívbe, akkor az átszíneződik. Öt színű lehet, és ha mind az ötből összegyűjtünk egyet és bevisszük a bázisra, akkor kapunk egy életet. Csakúgy mint 20, 50, és 100 ezer pontoknál. Arra vigyázzunk, hogy egyszerre csak egy tárgy lehet nálunk, tehát ha épp egy betűt viszünk és nekimegyünk a szívnek, akkor lecserélődik.

Flimbo's Quest kincses szobaMinden pályán van egy vagy két kincses barlang, ami tele van érmékkel. A trükk az, hogy ha jól megnézzük, az egyik érme mindig más színű mint a többi. A lila érme 20-at, a többi zöld csak ötöt ér. Ha begyűjtjük a lila érmét, akkor egy zöld átváltozik lilává. Tehát ha ügyesen ugrálunk, akkor az összes érmét 20-ért tudjuk megszerezni.

Flimbo's Quest negyedik pályaTitkos zónák is vannak eldugva pályákon. Ezeken a helyeken leguggolva valamilyen extra stuffot kapunk. Egy betűt, életet, ideiglenes sérthetetlenséget, ilyeneket. De olyan hely is van, ahol a guggolás hatására a képen lévő összes szörny elpusztul. Amikor erre rájöttünk, minden pálya minden pontját végig guggoltuk. :) Például a 4. pályán pont a kiindulási hely felett lehajolva egy betűt kapunk.

>
Game over zene

Flimbo's Quest harmadik pályaEgy emlék igen élénken megmaradt bennem. A harmadik pálya jobb széle felé haladva, ritkán ugyan, de megjelenik egy hatalmas, tatu szerű szörny. Gyerekkoromban, amikor játszottam ezzel és először megláttam, annyira megijedtem tőle, hogy felpattantam a gép elől, a pulzusom meg felszökött ezerre. Ezután mindig félve közelítettem meg azt a helyet, sőt, ha lehetett, teljesen elkerültem. :)

Flimbo's Quest hatodik pályaHa megnyerjük a játékot, akkor megmarad a pontszámunk és az időnk, és azzal kezdhetjük elölről az egészet. Azt hiszem volt olyan, hogy háromszor is végignyomtam így egy játékon belül, az volt talán a rekordom. Igen, elég sokat játszottam vele. :)

Flimbo's Quest hetedik pályaA Flimbo's Quest kiállta az idő próbáját. Ma elindítva ugyanolyan remekül játszható, mint megjelenésének napján. Sok régi játékról ez azért nem mondható el. Visszagondolva rájuk ugyan kellemes emlékek idéződnek fel, de játszani velük - valljuk be - felér egy foghúzással. Na, ez a játék nem olyan.

>
Hi-score zene

Flimbo's Quest kódokFlimbo's Quest befejezés

Linkek

Ha tetszik az oldal, ide kattintva támogathatod!

READY.