`

Fogd a Pénzt és Fuss!

Fogd a Pénzt és Fuss címképEz egy made in hungari játék, méghozzá a nehezebbek közül. Emlékszem rá régről, de talán egyszer ha játszottam vele, mert gyerekként nem adott túl sok sikerélményt. Logikai platformjáték, vagyis nem a mozgásunk ügyességén múlik a siker, hanem gondolkodni kell a lépéseken. Ráadásul egy egyszerű pozícióváltás is eredményezhet végzetes hibát, ami onnantól megoldhatatlanná teszi a rejtvényt, ami után csak a RESTORE gomb megnyomása, vagyis az elejétől való újrakezdés marad.

Fogd a Pénzt és FussA pénzeszsákokat kell összeszedni úgy, hogy a robotok ne kapjanak el. Egyszerűnek hangzik, főleg, hogy két robotnál nincs is több egy teremben. De mégsem az, mert okosak a vackok. A platformok között liftek mozgathatók, de a lift és a vezérlője általában eltérő helyen van. A lifteket a robotok is tudják irányítani. Néha olyan taktikákat eszeltek ki ellenem, hogy csak pislogtam... Egyáltalán nem kiszámíthatók, és ez egy Commodoreos programtól pláne szokatlan.

Fogd a Pénzt és Fuss hármas teremTovább nehezíti a helyzetet, hogy nem csak az adott képernyőn, hanem más termekben lévő lifteket is tudunk irányítani, és nem igazán van rálátásunk arra, hogy azok elmozdítása vajon mit eredményez a jövőben. A helyzet átlátása csak rendkívül sok próbálkozással lehetséges. Teljesen elfogadhatónak látom az emulátorok gyorsmentő funkciójának mind gyakoribb használatát ehhez a játékhoz, és még úgy is keveredhetünk akkora zsákutcába, hogy újra kelljen kezdeni.

Pár észrevételem:

Fogd a Pénzt és Fuss hetes teremA monoton zene egy idő után idegesítő, de nyilván le lehet halkítani. A grafika viszont tetszetős, stílusos, illik a játékhoz. A magyar nyelvű címkép, meg eleve az ékezetes karakterek akkoriban kuriózumnak számítottak, csak a Rátkai kalandokban láthattunk ilyet. Az "új játszma" animáció is egészen... hogy is mondjam, egyedi. Érződik a produktum lelkületén, hogy odatették magukat a készítők. Látszik, hogy nem egy másolat, nem más játékokból inspirálódtak, hanem egyedi fejlesztés, saját ötletekkel, prímán megvalósítva.

Ha bármely Kedves Olvasóm ért el sikereket, akár részsikereket ebben a kitűnő fejtörőben, akkor kérem írja meg nekem a névjegyben látható email címemre annak mikéntjét, mert kiváltképp érdekelne!

Linkek


READY.

> FOOLDAL

> JATEKOK