`

Hetedhét - könyvkritika

Kissé megkésettnek tűnhet egy 1985-ös könyvről írni. A komplett C64-es időszakhoz viszont legalább annyira hozzátartoznak a géphez mellékelt könyvek, mint a játékok. Kaptunk hozzá magyar, angol, de még olasz nyelvűt is. A programkódokat nyelvtudás hiányában is be tudtuk pötyögni, így mindegyiknek hasznát vettük. Van azonban egy különleges könyv, ami kitűnik mind közül.

HetedhétA Hetedhét egy nagyszerű oktatókönyv, ami teljesen az alapoktól, játékosan tanít gyereket és felnőttet egyaránt, Commodore 64 számítógépek kezelésére, programozására. Nekünk a három fejezetét egyben tartalmazó teljes változata volt és van meg, így arról írok. A könyv bármely oldalát fellapozva és beleolvasva úgy tűnhet, mintha kizárólag általános iskolás gyerekek számára készült volna, de ez nem így van. Mindenki számára készült, aki teljesen az alapokról indulva, semmilyen számítógépes múlttal és szakmai háttérrel sem rendelkezve, meg akar ismerkedni a C64-gyel. Éppen ezért, a könyv feladata roppant nehéz.

Hetedhét sárkányok dobozbanGondoljunk csak bele. Egy haladó könyv könnyen letudja úgy a dolgokat, hogy amit nincs kedve elmagyarázni, részletezni, arra azt írja, hogy az adott rész ismerete szükséges előfeltétel. Tehát alapból feltételez több-kevesebb jártasságot. Ezt, egy teljesen alapokat oktató könyv - mint a Hetedhét - nem teheti meg. Egy kezdőnek még a kurzor szót is el kell magyarázni, mert számára az is új. A legnehezebb mindig az alapokat elmagyarázni, megértetni.

Egy kezdeti sikertelenség könnyen eltántoríthatja a tanulót a gép használatától, és a könyv további olvasásától is elveheti a kedvét. Tehát nagyon óvatosan kell bánni a szavakkal. A Hetedhét ezt a feladatot tökéletesen teljesíti. Mai fejjel, újra elolvasva látszik csak igazán az a fajta aprólékosság, és felelősségteljes munka, ami ahhoz kell, hogy ne érje kudarc az olvasót.

Hetedhét sárkányok mentésMinden fejezet hét napból áll. Az első a kályhától kezd. Kurzorvezérlés, szövegszerkesztési ismeretek, színek kezelése. Mindez nagyon jó alapot szolgáltat ahhoz, amikor pár nappal később első, nyúlfarknyi BASIC programunkat kell megírni, letárolni, és futtatni. A hét végére a ciklusszervezés révén már a strukturált programozás alapjaiba is belekóstolunk. A napok végén házi feladatokat is kapunk, ami az átvett anyag begyakorlására szolgál, és önálló munkavégzésre késztet.

Hetedhét sárkányok LEN függvényA második fejezetben előkerülnek a változók, az adatbekérés, a feltételes elágazások. Mélyen megragadt bennem az egyik nap címe: "Vektorok, mátrixok és más riadalmak". Ebben a szekcióban már a többdimenziós tömbök kezelése van terítéken. Személyes emlék, hogy egy kórház várótermében való egész napos ücsörgés közepette vágtam neki ennek a fejezetnek úgy 8-9 évesen. Ezt az időpontot kötöm valódi programozói karrierem kezdetéhez.

A harmadik fejezetben tárgyalásra kerülnek a függvények, az adattárolás, a funkcióbillentyűk kezelése, és az időzítéssel kapcsolatos műveletek. A könyv végére érve tehát, a begyűjtött ismeretanyaggal a BASIC nyelv keretei között elég messzire juthatunk, egy roppant erős alapot kapunk. Gyakorlatilag úgy, hogy játszva tanulunk.

Hetedhét sárkányokA könyv nem csak szöveggel és száraz programkódokkal operál. Szimbóluma stílszerűen egy hétfejű sárkány, ami végigkíséri az egyes napokat. Roppant ötletes és jópofa ábrákkal járul hozzá a könyv a témák jobb megértéshez. A képernyőtörlés ismertetésekor felmosóval mossák le a monitort, a GOTO vezérlésátadáskor ide-oda rázzák a fejüket, az IF tárgyalásakor válaszút elé érnek, az adatbekéréskor lepkét kergetnek a barátságos mesebeli lények.

Hetedhét sárkányok képtörlésHetedhét sárkányok időmérés

Hetedhét betűtípusokA szövegtörzs betűtípusa is szuper. Commodore 1526-os nyomtatón készült, tipikusan a régi műszaki könyvekben fordul elő ilyen. A programkódoké még jobb, azokat MPS 801-es printeren nyomtatták, a teljes C64 karakterkészletét tartalmazza, a speciális karakterekkel együtt. Így a kódot pontosan meg lehet jeleníteni, nem kell elmagyarázni hogy elvileg hogy nézne ki.

A játékos, de precíz fogalmazás, a betűtípusok, a programkódok, és az ábrák együttese olyannyira el van találva, hogy öröm és élvezet ezt a könyvet lapozni. Nagyon örültem neki, amikor bátyám nemrégiben megszerezte nekem. Kifogástalan állapotban van, és olyan emlékeket hozott elő bennem, amiket már el is feledtem. A főiskolán az egyik kedvenc tanárom mondta, hogy a programozáshoz való érzék vagy benne van valakiben, vagy nincs, tanulni nem nagyon lehet. Osztom a véleményét, de szerintem ha ezt a könyvet egy kissrác kezébe adjuk, akkor esélyes hogy kialakul benne ez az érzék.

Hetedhét sárkányok END utasítás

HU ISSN 0237 - 3041
ISBN 963 585 052 2

Linkek

Ha tetszik az oldal, ide kattintva támogathatod!

READY.