`

Sargon II

>
Sargon II eredeti SID

Sargon II menüFura érzésem van a sakkal, mint játékkal kapcsolatban. Szeretem, de nem szoktam játszani, mert mindig attól tartok, hogy kikapok. Nagyon érdekes, a rajzolással is így vagyok. Gyerekkoromban rengeteget rajzoltam, ma pedig belekezdeni sem merek, mert attól tartok hogy már az első vonalhúzást elrontom, és így elbukok. A hibázástól való tartás gátolja a cselekvést.

Sargon II első lépésA számítógép akkoriban egy mindent tudó, UFO szintű lényként aposztrofált dolognak számított. Egy logikai játékban, mint a sakk, igazi dicsőséget jelentett a gép legyőzése. Vagyis jelentett volna, ha legalább egyszer sikerül, de nem emlékszem ilyen esetre. Olyanból viszont sokra, amikor apám már órák óta a gép előtt ül, és idegbe van, hogy honnan tudja a gép előre, hogy ő mit fog lépni. Emlékszem, a számítógép hátulján lestem a portokat hogy biztosan ott hallgatózik a gép, azért tudja hogy milyen lépéseket tervezünk ellene. :) Jól van na, mondtam már hogy 7 éves voltam? :)

Sargon IIEgyszerű és hangulatos menüvel fogad a játék, ahol új játékot kezdhetünk, vagy előre legyártott szituációt állíthatunk fel a táblán. Majd jön a nehézség választás. 0-6-ig vannak a fokozatok. Minél erősebbre rakjuk, annál tovább gondolkodik a gép, gondolom valami rekurzív cucc lehet mögötte. A manual szerint a 6-os fokozaton az átlagos várakozási idő 4 ÓRA(!) is lehet a gép lépésére! Azt sem tudom biztatásként mondani, hogy emulátoron jó, mert még ha be is turbózod a sebességét, akkor is kivárhatatlanul lassú. Maradjunk tehát a 0-2 intervallumon belül, ami bőven elég is lesz, ha nem vagyunk profi sakkjátékosok.

Sargon II lépés történetAz irányítás billentyűzetről történik, simán be kell pötyögni a lépéseket, pl: B1-C3. A rosálás 0-0, erre asszem évek alatt jöttünk rá akkoriban manual híján. Az F1-gyel tudjuk a lépés historyt megnézni. Az F7-tel az oszlopok betűit lehet előhozni segítségül azoknak, akik nem ismerik az angol ABC-t. A gép van olyan rohadék, hogy előre írja hogy hány lépésen belül fog mattot adni, és ezzel sem szokott tévedni. Emlékszem, amikor ezt az üzenetet kiírta, elvesztettünk minden reményt, és már csak a kegyelemdöfésre vártunk.

Összességében egy nagyon egyszerű, letisztult, minden sallangot nélkülöző, szerethető sakkjátékról van szó.
Ha szeretsz sakkozni, adj neki egy esélyt!

Linkek

Ha tetszik az oldal, ide kattintva támogathatod!

READY.