`

Shoot'Em-Up Construction Kit

SEUCK titleVagy rövidebb nevén SEUCK. Ez egy legendás, játék készítő program. Legendás már csak azért is, mert akár szereti valaki az ilyen játékokat, akár nem, megkockáztatom hogy több száz, de lehet hogy ezres nagyságrendű játék készült el a segítségével. Tipikusan olyan játékok gyártására való ahol vertikálisan felfelé scrollozódik a képernyő, visszafelé haladásra nincs lehetőség. Vagy folyamatosan egy tempóban halad a kép, vagy a játékos által választott tempóban, vagy csak akkor ha előre haladunk a karakterünkkel.

SEUCK sprite editorA téma és a cél lehet rengeteg minden. Igazából csak a grafikai elemektől függ hogy egy sivatag felett repülünk-e, vagy egy tengeralattjáróról indítjuk a torpedókat, vagy kommandósként nyomulunk egyre előrébb a csatatéren. A lényeg mindig ugyanaz, általánosságában megfogalmazva: navigálni a különböző pályaelemek között, miközben az aktív veszélyforrásokat és azok lövedékeit megpróbáljuk elkerülni vagy megsemmisíteni.

SEUCK menüA legkülönfélébb kreációk láttak napvilágot. Ha egy ember kezébe olyan eszköz kerül amivel bármit meg lehet csinálni amit csak a fantáziája megenged, akkor nem meglepő ha kiéli kreatív énjét. E tény bizonyítására a youtubeon rákeresve hogy "c64 seuck", rengeteg találatot kapunk. Vannak roppant gagyi, és jól sikerült alkotások is. De még jobb, ha a SEUCK vault-ot bogarászod, innen le tudsz tölteni rengeteg ilyen játékot.

SEUCK objektumokNa de nézzük a szerkesztőt! Mindent teljesen testre lehet szabni benne, elég ha végigolvassuk a főmenüt (lásd a képet). Spriteokat, objektumokat, háttereket, hangeffekteket tudunk szerkeszteni. A játékos képességeit, az ellenségek pozícióit, viselkedését is be tudjuk állítani. Tudunk különböző nehézségi szinteket megkülönböztetni és még saját címképernyőt is készíthetünk. Egyszóval tényleg mindent tud. A gyors navigálás érdekében érdemes megjegyezni az egyes menüpontokhoz tartozó billentyűparancsokat.

SEUCK hang szerkesztőIsmét egy olyan program ami nem tudom hogy hogyan "fér el" a gépben. Eleve a szerkesztő is full extrás, és emellett működik még a készített játékunk is. Ami tartalmazhat 127 spriteot, 58 objektumot (spriteok animált sorozata), 24 hangeffektet, 3000 ellenséges egységet és egy végeláthatatlan térképet több pályaszakasszal és ezek egyedi beállításaival. Az elkészült játékot el lehet menteni, és ezután egy teljes értékű különálló programként lehet játszani vele, magyarán a szerkesztő betöltésére sincs hozzá szükség.

SEUCK játékos beállításokMi is gyártottuk a spriteokat és a hangeffekteket gőzerővel. Mondanom sem kell hogy semmi sztori nem volt kitalálva, mindig a nagy építkezés közepette alakult ki hogy mivé fajul a játék. Oké, egyik sem lett egy Commando vagy River Raid szintű stuff, de ettől függetlenül nagyon élveztük mind a szerkesztést, mind az egymás pályáin való játszadozást.

SEUCK háttér szerkesztőSEUCK betűtípus szerkesztő

Linkek

Ha tetszik az oldal, ide kattintva támogathatod!

READY.